Következő alkalom:

Templomunk Orgonája

Az eredetileg Országh Sándor által épített kúpládás hangszer az idők folyamán többszöri, sajnos nem mindig kellő hozzáértéssel végzett átalakításon ment keresztül. Néhány, még mindig szépen szóló sípsora ellenére sem regiszter-összeállítása, sem működésének megbízhatósága tekintetében nem volt alkalmas a művészi orgonajátékra.

1999-ben Nagy László Adrián orgonaművész szorgalmazására P. Hegedűs J. Kolos Ofm plébános megbízta a PORTATIV Orgonaépítő BT-t a tervek elkészítésével, majd az orgona teljes újjáépítésével.
A vállalkozás szakmai vezetője TAKÁCS PÉTER orgonaépítő mester, aki 16 éve önálló orgonaépítő. Műhelye Pannonhalmán 3 fővel dolgozó manufaktúra.

Munkájuk eredményeként a hangszer –a szekrény kivételével – teljesen megújult. Új csúszka-rendszerű szélládákat, új elektronikus vezérlést, jónéhány új ajakregisztert és 5 új nyelvregisztert kapott. Ezekkel, valamint a – nem egy esetben csak komoly javítás, vagy nagymértékű átdolgozás után - megőrizhető sípsorokkal egy teljesen új diszpozíció került kialakításra.

Az ezt megelőző, három manuálra és pedálra szétosztott 26 regiszterrel szemben 2002-ben 30 regiszter szerepelt két manuálon és a pedálon, a játszóasztal átalakítása során azonban megőrizték a harmadik manuált, nyitva hagyva a lehetőséget egy esetleges további bővités számára.

A bővítés 2009-ben meg is történt így a jelenleg a hangszerben 3 manuálon és pedálon összesen 40 regiszter szól. Diszpozíció >>

Az új orgona karakteres, egyedi hangzásával, korszerű technikai színvonalával a liturgia méltó és művészi szolgálata mellett alkalmas szinte a teljes orgonairodalom koncerteken történő megszólaltatására is.

Az orgona újjáépítése
a hívek nagylelkű adományaiból,
valamint a II.kerületi Önkormányzat támogatásából valósulhatott meg.


JÁTÉKTECHNIKAI SEGÍTŐK

Az orgona csúszkaládás, elektronikus billentyű és regisztertraktúrával, valamint elektronikus kopulákkal
MIXTURPLENO
ZUNGENPLENO
TUTTI
REGISTER-CRESCENDO
CRESCENDO AB
ZUNGEN AB
64 soros Setzer-kombináció (A-H és 1-8 léptetővel)

64 soros Setzer: PIX Elektronikai BT
Nyelvsípok: Carl GIESECKE
Billentyű és regisztermágnesek: Otto HEUSS
Fototranzisztoros billentyűzet- érintkezők, elektronikus traktúra és kopulák: PORTATIV Orgonaépítő BT

További képek az orgonáról a Galériában >>

2019.02.22.

Kórustagoknak

a jelszó változatlan

Előadásainkból

Zenék   

Videók